Filmen in Gent

Wie wil filmen op het openbaar domein in Gent heeft hiervoor steeds de toelating en een vergunning nodig.

Waar gaat het over?

Ghent Film Office van de Dienst Feesten en Ambulante Handel is de ondersteunende dienst die deze vergunning opvolgt voor het ganse grondgebied van de Stad Gent.

Wie op het openbaar domein wil filmen heeft een toelating en een vergunning voor Inname Openbaar Domein (IOD-vergunning) nodig.

Wanneer je op privaat domein filmt moet je hiervan melding maken bij de Gentse Politie via het meldformulier van de Cel Evenementenbeheer. Indien je bij het filmen op privaat domein flankerende maatregelen wenst aan te vragen op het openbaar domein zoals het inrichten van een technische zone of het aanvragen van parkeerplaatsen voor captatiewagens heb je hiervoor toelating en een IOD-vergunning nodig.

Digitaal Loket

In het belang van het correct loggen van een aanvraag om te filmen op het openbaar domein en het zo overzichtelijk mogelijk verzamelen van alle nodige informatie kunnen aanvragen uitsluitend via het digitaal loket gebeuren. Weet dat een aanvraag nooit een garantie is op een vergunning.

Wij raden aan om vooraleer te beginnen eerst een inplantingsplan van je inname op te maken aangezien dit bij het indienen van de aanvraag gevraagd wordt.

Fotoshoots

Wie een fotoshoot wil organiseren in Gent, moet hiervoor toestemming hebben van de Gentse Politie. Deze toestemming kan je aanvragen via de Cel Evenementenbeheer.

Beeldbank Gent

Op de Beeldbank Gent vind je een uitgebreid aanbod beeldmateriaal van de Stad Gent. De beeldbank bevat naast historische beelden van onder meer Archief Gent ook recente foto- en filmreportages van de Stad Gent.

Gebruik van drones

Wie wil filmen met een drone, moet zich eerst gratis registreren bij het Directoraat-Generaal Luchtvaart. Alle info kan je terugvinden op de website van de https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/vliegen-met/drones-uas/start2drone-onze-tips-voor-een-veilige-uitvoering-van-uw-vluchten 

Kijk altijd na of er op de dag van jouw vlucht geen vliegverbod geldt in een bepaalde zone van de stad. Dat kan via de droneguide.

Aanvraagtermijnen

  • De reguliere aanvraagperiode is uiterlijk zes weken voor de start van de inname van het openbaar domein. Je mag uiteraard jouw vergunning ook vroeger aanvragen.
  • De stadsdiensten onderzoeken je aanvraag, gaan na of de gevraagde locatie wel nog vrij is op de gevraagde data en beoordelen verschillende aspecten van je aanvraag.
  • De adviserende veiligheidsdiensten beschikken steeds over de mogelijkheid om een positief advies te herzien.

Hoeveel kost het?

De administratieve ondersteuning van het Ghent Filmoffice is gratis. Voor bepaalde dienstverlening kan er een vergoeding aangerekend worden.

Jouw aanvraag indienen

  • Vul jouw aanvraag in via het webformulier
  • Meld je aan met jouw e-ID of kies één van de andere aanmeldopties.
  • Start jouw aanvraag. Deze wordt automatisch bewaard. Zolang je het formulier niet verzendt, kan je wijzigingen aanbrengen. Je hoeft het dossier dus niet in 1 keer af te werken.
  • Lees alle gegevens na en pas, indien nodig, de gegevens nog aan.
  • Verzend jouw aanvraag. Je ontvangt een bevestigingsmail met een dossiernummer.  Let wel, van zodra de aanvraag verzonden is, kan je niets meer wijzigen.
  • Het dossier wordt verwerkt door de dienst.
  • Volledige dossiers krijgen voorrang op onvolledige dossiers.

Jouw aanvraag wordt definitief goed- of afgekeurd.

Andere vergunningen

Soms heb je naast de vergunning inname openbaar domein nog bijkomende toelatingen nodig van andere instanties, eigenaars of overheden. Ghent Film Office verwittigt de aanvrager als er extra vergunningen moeten aangevraagd worden. Hou er rekening mee dat een procedure met verschillende vergunningen heel wat tijd in beslag kan nemen.

Screen Flanders

Screen Flanders is de economische maatregel van de Vlaamse overheid ter ondersteuning van audiovisuele werken. De website Screen Flanders verzamelt interessante filmlocaties in Vlaanderen en Gent.